Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Πασχαλόγιορτα στην Υπάτη


Τώρα Μεγάλη Πασχαλιά, Τώρα Καλός ο Χρόνος…. και ο Εκπολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Υπαταίων «Οι Αινιάνες», αναβιώσε χθες, όπως πραγματοποιεί εδώ και 40 συνεχόμενα χρόνια τα έθιμα της Πασχαλιάς στην Υπάτη.

Δρώμενα μοναδικά στο είδος τους, που καταφέρνουν να κρατηθούν ζωντανά χάρη στο μεράκι και την προσφορά όσων αγαπούν την λαϊκή μας παράδοση και κληρονομιά των προγόνων μας.

Μετά τον εσπερινό της Αγάπης, στον ιστορικό ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, ακολούθησε το Κάψιμο του Ιούδα, ένα έθιμο που συναντάται σε όλη σχεδόν την Ελλάδα και συμβολίζει την Θριαμβευτική Νίκη του Καλού έναντι του Κακού, τη Νίκη της Ζωής έναντι του Θανάτου. Στη συνέχεια στο προαύλιο του ναού, στήθηκε ο Χορός της Αγάπης, που δίνει ζωή και δύναμη με την Ανάσταση του Θεανθρώπου.

Σήμερα Χριστός Ανέστη… χορέψανε και τραγουδίσανε το χορευτικό συγκρότημα των «Αινιάνων», Υπαταίοι και επισκέπτες, καθώς και ο Δήμαρχος Λαμιέων Γιώργος Κοτρωνιάς , η Αντιδήμαρχος Μαρία Ραφτοπούλου – Παπασταμάτη και η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Υπάτης κ. Βασιλική Παπανάγνου – Περδικάκη που συμμετείχαν στην αναβίωση των εθίμων.

Ακολούθησε η κατάβαση στην πλατεία των Αινιάνων της  Υπάτης, με πρώτους τον εφημέριο του Αγ. Νικολάου, π. Δημήτριο Καραγιάννη, και τα παιδιά των «Αινιάνων», τραγουδώντας το Χριστός ανέστη. Το χορευτικό συγκρότημα παρουσίασε τους Χορούς της Υπάτης, χορούς μοναδικούς στην Ελλάδα, με βυζαντινές ρίζες και ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων και με σαφείς αναφορές στην μακραίωνη τοπική ιστορία της πόλης μας. Παράλληλα, διεξήχθη λαχειοφόρος αγορά, με τέσσερις τυχερούς να κερδίζουν ηλεκτρικές συσκευές, ενώ τα Πασχαλόγιορτα συνεχίζονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Οι «Αινιάνες» σας προσκαλούν στην αναβίωση της Μαγιάτικης φωτιάς την Τρίτη 7/5 στις 20:30 στην διασταύρωση του Ιατρείου της Υπάτης, για να «γιορτάσουμε τον Μάη».

Και του χρόνου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...