Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

Περγαντάς: Ποια έργα έγιναν ή γίνονται στην Φθιώτιδα


Τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής Στερεάς Ελλάδας για το 2012 παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς στην Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. 

Συνήλθε στις 31 Ιανουαρίου σε Ειδική Συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο της Στερεάς Ελλάδας, με μοναδικό θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 185 του «Καλλικράτη».

Ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς παρουσίασε τον απολογισμό του 2012, λέγοντας εισαγωγικά:

«Έτος αναφοράς του απολογισμού το 2012. Μια χρονιά που σημαδεύτηκε, σε επίπεδο χώρας, από μεγάλες αντιφάσεις και επίφοβες ανατροπές. Μια χρονιά που η οικονομία  βυθίστηκε σε μεγαλύτερη ύφεση, η κοινωνία πιέστηκε και οι θεσμοί υπέστησαν μεγάλους κραδασμούς, φτάνοντας μερικές φορές στα όριά τους.

Αυτή τη χρονιά άλλαξαν πολλά. Εκτός από ένα. Τη συνέπειά μας απέναντι στη Στερεά Ελλάδα και τους συμπολίτες μας. Με όλες τις δυσκολίες, με όλα τα εμπόδια, καταβάλαμε και συνεχίζουμε μια καθημερινή εργώδη προσπάθεια να πετύχουμε περισσότερα για τον τόπο και την κοινωνία.»

Ακολούθησε η παρουσίαση του απολογισμού που διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα :

Στο πρώτο επίπεδο της  θεσμικής, διοικητικής λειτουργίας και των πολιτικών, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις δυσχέρειες και στα προβλήματα – αποτελέσματα της ύφεσης  που αντιμετώπισε η Περιφέρεια το 2012 (μείωση του προσωπικού, μείωση χρηματοδοτήσεων και υστέρηση απόδοσης των πόρων, επιπτώσεις του τρίτου μνημονίου, αναστολή νέων δημοπρατήσεων έργων) καθώς και στη διμέτωπη  διαχείριση αυτών των θεμάτων :

Αφενός με συνετή εφαρμογή των προγραμμάτων , ιεράρχιση των  προτεραιοτήτων και προσεκτική διαχείριση των χρημάτων της Περιφέρειας.

Αφετέρου με διεκδικήσεις και πιέσεις για περισσότερα κονδύλια, αλλά και αντιδράσεις στην υποβάθμιση του θεσμού των αιρετών Περιφερειών.

Οι πρακτικές αυτές  απέδωσαν καρπούς, αφού έστω και στην εκπνοή του 2012 δόθηκαν 20,4 εκ. € από  τους ΚΑΠ, διασφαλίστηκε η χρηματοροή ορισμένων προγραμμάτων εθνικών πόρων και υλοποιήθηκε απρόσκοπτα ο προϋπολογισμός, με υλοποίηση έργου χωρίς οφειλές και καθυστερήσεις πληρωμών.

Στο δεύτερο επίπεδο των  ευρύτερων διαδικασιών προγραμματισμού, ο κ. Περγαντάς επεσήμανε κεντρικές ενέργειες του 2012 και συγκεκριμένα :

Την επιτυχή υλοποίηση  του ΕΣΠΑ, που βρίσκεται σε πλήρη  εξέλιξη, αξιοποιώντας κονδύλια και  διοχετεύοντας χρήμα στην αγορά. Υλοποίηση που η επιτυχία της  πιστοποιείται από την – για  δεύτερη συνεχόμενη χρονιά - πρωτιά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με ποσοστό 74 %.

Την στήριξη της επιχειρηματικότητας  και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με την ομαλή διαχείριση των προγραμμάτων των Επενδυτικών Νόμων.

Την έναρξη σχεδιασμού της  Ε΄προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020, με κεντρική προτεραιότητα την ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας.

Την εφαρμογή δράσεων του  καλαθιού αγροτικών προϊόντων για  την στήριξη του πρωτογενούς  τομέα.

Την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Στερεάς Ελλάδας με προβολή  των τοπικών προϊόντων και  διεθνείς συνεργασίες με την Κίνα.

Την αξιοποίηση δράσεων LEADER και προγραμμάτων τόνωσης της απασχόλησης.

 Στο τρίτο επίπεδο η  παρουσίαση του Περιφερειάρχη εστιάστηκε στην υλοποίηση έργου το 2012 στις πέντε περιφερειακές ενότητες της  Στερεάς Ελλάδας. Ειδικότερα :

Στη Φθιώτιδα, ο προϋπολογισμός του υλοποιούμενου έργου ανέρχεται στα 165 εκ. € και ενδεικτικά αφορά :
Οδικούς άξονες, όπως τμήμα του δρόμου Λαμία – Καρπενήσι, το δρόμο Αταλάντη – Όρια Νομών Φθιώτιδας / Βοιωτίας και βελτιωτικές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο του Νομού (π.χ. παράκαμψη Μαλεσίνας, Γλύφα- Φανός, Γαρδίκι – Γραμμένη Οξυά), καθώς και την ένταξη στο ΕΣΠΑ της ολοκλήρωσης του δρόμου ΠΑΘΕ – Πορθμείο Γλύφας. Προτεραιότητες για την περιοχή αλλά και όλη τη Στερεά Ελλάδα παραμένουν η ολοκλήρωση του ΠΑΘΕ και η πλήρης κατασκευή του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65.
Σχολικά κτίρια κυρίως στη Λαμία, όπως το 16ο Δημοτικό Σχολείο, την Παιδαγωγική Ακαδημία, το Ενιαίο Σχολικό Συγκρότημα, και το 5ο Ενιαίο Λύκειο για το οποίο μετά από πολλές παρεμβάσεις εξασφαλίστηκε κατ΄εξαίρεση η χρηματοδότηση και η υλοποίησή του.
Έργα αναβάθμισης και προστασίας της αγροτικής γης και βελτίωσης των συνθηκών άρδευσης, όπως η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στο Σπερχειό και η εξέλιξη του αρδευτικού έργου της Ανατολικής Βίστριζας.

Η παρουσίαση του  απολογισμού πεπραγμένων 2012 έκλεισε  από τον κ. Περγαντά ως εξής :

«Αφήνοντας πίσω μας το δύσκολο 2012, παίρνουμε την εμπειρία που μας έδωσε, την επιμονή, την αποφασιστικότητα και το θετικό πρόσημο που έβαλε στη δουλειά της Περιφέρειας, στη δουλειά όλων μας.

Γιατί αυτή η  δουλειά είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαδικασίας. Είναι αποτέλεσμα της συμμετοχής, της στήριξης, της ενθάρρυνσης, της αναγνώρισης, του διαλόγου, ακόμα και της κριτικής που εσείς οι ίδιοι ως μέλη των θεσμικών οργάνων, αλλά και φορείς και πολίτες μας έκαναν.

Στον κύκλο  της χρονιάς που πέρασε, συνεργαστήκαμε, δουλέψαμε, αγωνιστήκαμε, διεκδικήσαμε με πολλούς θεσμικούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς. Κλείνοντας, θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω έναν – έναν χωριστά και όλους μαζί για τη συμμετοχή, την παρουσία και τη συμβολή στην προσπάθειά μας και στον κοινό μας στόχο να δώσουμε αξία στη Στερεά Ελλάδα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...