Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Σταϊκούρας: Αν δεν απογραφούν οι συνταξιούχοι μέχρι τις 24 Αυγούστου, κόβεται η σύνταξη

Τελευταία προθεσμία την 24η Αυγούστου να απογραφούν όσοι δικαιούχοι συντάξεων δεν το έχουν κάνει, δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε διαφορετική περίπτωση παύει η καταβολή της σύνταξης, ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.

Μιλώντας επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην εφαρμογή μας δίκαιης μισθολογικής πολιτικής, την μείωση του χρόνου απονομής της σύνταξης αλλά και την εξακρίβωση των αληθινά δικαιούχων. Επανέλαβε δε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, προτεραιτότητα αποτελεί η εξακρίβωση των πραγματικών δικαιούχων συντάξεων, καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία του Λογιστηρίου του κράτους δείχνουν ότι 15.781 πολίτες που λαμβάνουν σύνταξη δεν έχουν απογραφεί.

Έτσι ο αν. υπουργός ανακοίνωσε ότι δεν έχουν απογραφεί έως 15 Ιουνίου, τους δύο επόμενους μήνες, δηλαδή στις 24 Ιουλίου και στις 24 Αυγούστου, θα βρουν στην τράπεζά τους ειδική εντολή πληρωμής την οποία θα μπορούν να εισπράξουν, εφόσον παρουσιαστούν αυτοπροσώπως ή με πληρεξούσιο, οπότε και θα απογραφούν.

Στις 25 Σεπτεμβρίου, σε όσους δεν απογραφούν και με αυτό τον τρόπο, παύει η καταβολή της σύνταξης, αρχίζει η διαδικασία διερεύνησης των αιτιών της μη απογραφής, αναζήτησης και επιστροφής των καταβληθέντων, και παραπομπής στη Δικαιοσύνη.

Επιπροσθέτως, ο κ. Σταϊκούρας εξήγγειλε από το 2013 καθιερώνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, οι οποίοι θα πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση με επιστημονική μεθοδολογία.

Αναφορικά με την απόδοση των συντάξεων, ο αν. υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι εντός τριμήνου δημιουργείται σχετικό portal ώστε οι δικαιούχοι να ενημερώνονται σχετικά με τις συντάξεις τους, καθώς και για την πορεία διεκπεραίωσης του φακέλου τους. Ο χρόνος αναμονής εντός του Γενικού Λογιστηρίου μειώνεται έως το τέλος του 2012, το πολύ σε 7 μήνες, έως το τέλος του 2013, το πολύ σε 5 μήνες, και έως το τέλος του 2014 το πολύ σε 3 μήνες.

Επίσης, από τις αρχές του 2013, ο εξερχόμενος από την ενεργό υπηρεσία θα λαμβάνει ανά μήνα, έναντι, το 50% του βασικού μισθού που ελάμβανε κατά την αποχώρησή του από την ενεργό υπηρεσία.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε εξάλλου ότι ο περιορισμός του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων θα επιτευχθεί χωρίς να γίνουν απολύσεις. Η υλοποίηση, με προσήλωση, της αναλογίας προσλήψεων - αποχωρήσεων και της μείωσης των συμβασιούχων στο Δημόσιο θα γίνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ενώ θα δημιουργηθεί μια αξιόπιστη βάση δεδομένων που αφορούν τη μισθολογική δαπάνη, καθώς σήμερα τα στοιχεία δεν είναι πλήρη, λόγω διαφοράς βάσης και μεθοδολογικών αδυναμιών.

Τέλος ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε την σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Γενικού Λογιστηρίου και του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημοσίας Διοίκησης με στόχο την προσωποποίηση των ευθυνών σε περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και απάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...