Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Φθιώτιδα: Ακατάλληλα περισσότερα από 250 σπίτια

Πάνω από 250 σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα από τα συνεργεία του Υπουργείου τα οποία συνεχίζουν τις αυτοψίες στα χωριά της Φθιώτιδας που έχουν πληγεί από τους σεισμούς.

Τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα τα συνεργεία ενισχύθηκαν ιδιαίτερα από προσωπικό, από άλλα σημεία της Ελλάδας, έτσι ώστε να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αποτίμησης των ζημιών μέχρι αύριο Δευτέρα όπως άλλωστε είναι και οι διαβεβαιώσεις του Υπουργείου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΤΕΕ Ανατ. Στερεάς κ. Αποστόλη Καραναστάση «ο αριθμός των σπιτιών που έχουν πάθει σοβαρές ζημιές και αναμένεται να κριθούν «κόκκινα» τελικά θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 350 σπίτια».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα χωριά Ρεγγίνι, Μόδι, Ξυλικοί, Τιθρώνιο, Μενδενίτσα η γη κυριολεκτικά τρέμει ακόμη κάτω από τα πόδια των κατοίκων από την πληθώρα των μετασεισμών. Παρά το γεγονός ότι δίνονται καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις από όλη την επιστημονική κοινότητα στους κατοίκους οι περισσότεροι από 300 μετασεισμοί δεν τους αφήνουν να ηρεμήσουν. Οι περισσότεροι από κατοίκους είτε έχουν φιλοξενηθεί σε συγγενικά τους πρόσωπα, εγκαταλείποντας τα σπίτια τους που έχουν χαρακτηριστεί ακατοίκητα από τους μηχανικούς είτε προσπαθούν να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους και έχουν κατασκηνώσει είτε σε μεγάλες αυλές είτε σε κοινόχρηστους χώρους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλους τους ναούς της περιοχής η Κυριακάτικη λειτουργία έγινε σε υπαίθριο χώρο από το φόβο του σεισμού σε συνδυασμό με τις ζημιές στις εκκλησίες ενώ έξω από τις εκκλησίες γίνονται και οι βραδινές παρακλήσεις λόγω του 15Αύγουστου με εντολή του Μητροπολίτη Φθιώτιδας.

Οι επισκέπτες των χωριών ήδη έχουν απομακρυνθεί ενώ την ίδια στιγμή η πληθώρα των μετασεισμών σε συνδυασμό με εκτιμήσεις των σεισμολόγων για την «μετασεισμική ακολουθία» έχουν σπείρει φόβο μεταξύ των κατοίκων που όμως διατηρούν ωστόσο την ψυχραιμία τους.

Εκτός από σπίτια έχουν πληγεί και επαγγελματικές εγκαταστάσεις και ήδη πυκνώνουν οι φωνές για άμεσα μέτρα από την πλευρά της Πολιτείας. Οι διαβεβαιώσεις που έδωσαν τόσο ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι οποίοι επισκέφτηκαν τα χωριά την περασμένη Παρασκευή, είναι ότι ο κρατικός μηχανισμός θα ανταποκριθεί άμεσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη το Σάββατο το μεσημέρι μεταφέρθηκαν 40 σκηνές από τη Λάρισα στη Δρυμαία για να τις χρησιμοποιήσουν όσοι κάτοικοι που έχουν στεγαστικά προβλήματα λόγω ακαταλληλότητας των κατοικιών τους. Την ίδια στιγμή μεταφέρθηκαν και δύο υγειονομικές μονάδας και εγκαταστάθηκαν η μία στο Ρεγγίνι και η δεύτερη στην Δρυμαία της Φθιώτιδας για να καλύψουν τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.

Καθησυχαστικοί όμως είναι οι αρχαιολόγοι για τις πιθανές ζημιές σε αρχαία μνημεία και κυρίως στο κάστρο της Μενδενίτσας καθώς μετά από επιτόπιο έλεγχο διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχουν ζημιές. Αντίθετα κάνουν λόγο για σημαντικές ζημιές τουλάχιστον σε τρεις εκκλησίες της ευρύτερης περιοχής ενώ την ίδια στιγμή γίνονται καταγραφές και στα δημόσια κτίσματα, κυρίως σχολεία, έτσι ώστε να προωθηθούν άμεσες παρεμβάσεις για αποκατάσταση των πιθανών ζημιών για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...