Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Αυγούστου Στρίντμπεργκ «Ο Πατέρας» από 1η Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας



Από 1η Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας

 Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, ολοκληρώνονται στην Αθήνα οι παραστάσεις του έργου του Αυγούστου Στρίντμπεργκ «Ο Πατέρας», που ανέβηκε φέτος στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης (Πεσμαζόγλου 5) σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και  σε σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ. Η παράσταση, θα συνεχίσει το «ταξίδι» της από τη 1η Μαρτίου, στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα του κορυφαίου Σουηδού δραματουργού, γραμμένο το 1887, το οποίο δικαίως χαρακτηρίζεται ως μια εκρηκτική σύγχρονη τραγωδία. Το αριστούργημα του Στρίντμπεργκ, με την  συγκλονιστικά ωμή του γλώσσα, τον γυμνό και κοφτερό,  σαν λεπίδι, διάλογο και τον καταιγιστικό του ρυθμό που παίρνει την μορφή χιονοστιβάδας, είναι αδύνατον να περιοριστεί μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια ενός οικογενειακού δράματος. Τα συνθλίβει και τα ξεπερνά…. 
Ο Στρίντμπεργκ, ανατρεπτικός και  σχεδόν αναρχικός και ο ίδιος  – ένα κράμα μεγαλοφυΐας και τρέλας -  τολμάει να αντικρύσει κατάματα την άβυσσο που χάσκει σκοτεινή και επικίνδυνη κάτω από το αστραφτερό, καθωσπρέπει περιτύλιγμα των κοινωνικών συμβάσεων.  Με αφορμή το θέμα της πατρότητας που αμφισβητείται ο Στρίντμπεργκ σαρκάζει την τραγική μοίρα της ανθρώπινης ύπαρξης που αναζητά διαρκώς απαντήσεις σε προαιώνια ερωτήματα για το αληθινό νόημα της ζωής και το κλειδί του μυστηρίου του σύμπαντος. Ο Ίλαρχος λαχταρά απεγνωσμένα μια «μικρή πνοή αθανασίας», μία και μοναδική απόδειξη που θα δώσει κάποιο νόημα στην «φθαρτή του ύπαρξη». Αναζητά μια αλήθεια που όμως δεν θα μπορέσει ποτέ να του αποκαλυφθεί καθώς το μυστικό είναι καλά φυλαγμένο μέσα στα σπλάχνα της γυναίκας – μητέρας. Της γυναίκας που από σύντροφος γίνεται μισητός εχθρός, αλλά και ισάξιος αντίπαλος.
Στον «Πατέρα», ο Στρίντμπεργκ, δεινός ανατόμος της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των μυστηρίων του υποσυνείδητου,  αποτυπώνει έναν αδυσώπητο αγώνα  εξουσίας μέχρι τελικής πτώσεως, έναν αγώνα ανάμεσα στο αρχέγονο θηλυκό ένστικτο και την κατασκευασμένη ανδρική  λογική.  Η σύγκρουση ανάμεσα στον Ίλαρχο και τη γυναίκα του Λάουρα, με αφορμή το μέλλον της κόρης τους Βέρθας, ξεπερνά τα όρια της απλής συζυγικής διαμάχης, ακόμα και της προαιώνιας και αρχετυπικής διαμάχης των δύο φύλων.  Εξελίσσεται σε έναν σκληρό και ανελέητο αγώνα εξουσίας ανάμεσα σε δύο ισχυρότατους αντιπάλους.  Μια απελπισμένη μονομαχία, που εξαρθρώνει τα θεμέλια της οικογενειακής εστίας και προκαλεί   τριγμούς σε ολόκληρη τη σαθρή κοινωνία που την περιβάλλει, η οποία όντας ανίκανη να αντιδράσει συντάσσεται ανενδοίαστα με την πλευρά του νικητή.  Είναι προφανές πως στον  εξοντωτικό αυτό πόλεμο, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον θάνατο,  ένας μόνο νικητής μπορεί να υπάρξει: και αυτός θα είναι ο πιο ισχυρός.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Απόδοση: Νίκος Γκάτσος
Σκηνοθεσία : Λίλλυ Μελεμέ
Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Δουνδουλάκη
Μουσική: Μαρίνα Χρονοπούλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελβίνα Μποτονάκη
Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Γίτσα

ΔΙΑΝΟΜΗ:
Ο Ίλαρχος: Γιάννης Φέρτης
Λάουρα: Μαρίνα Ψάλτη
Μάργκρετ: Έρση Μαλικένζου
Πάστορας: Φαίδων Καστρής
Γιατρός ΄Εστερμαρκ: Δημήτρης Μυλωνάς
Βέρθα: Ιουλία Γεωργίου
Νιέντ: Παναγιώτης Νάτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...