Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

"ΛΕΩΝΙΔΑ ΤΡΟΠΑΙΟΝ" για 2η χρονιά - Δείτε φώτο από τη Πορεία Τιμής στον Λεωνίδα

Περισσότερες από 300 συμμετοχές είχε φέτος η πορεία, που οργανώθηκε προς τιμήν του Λεωνίδα, στις Θερμοπύλες...

Η εκδήλωση σύμφωνα με το LamiaReport.gr, ξεκίνησε από πρωτοβουλία κάποιων πολιτών πέρυσι για πρώτη φορά. Η φετινή πορεία είχε σχεδόν τις διπλάσιες συμμετοχές. Η εκδήλωση "ΛΕΩΝΙΔΑ ΤΡΟΠΑΙΟΝ" και η Πορεία Τιμής είναι ανοικτή σε όλους όσους εμπνέονται και συμμερίζονται τις αρχές και τις αξίες που εκφράσθηκαν από τις γενναίες πράξεις θυσίας του Βασιλιά Λεωνίδα της Σπάρτης και των οπλιτών του, στη Μάχη των Θερμοπυλών, το 480 πΧ.
Δεν πρόκειται για αγώνα δρόμου, αλλά για πορεία βάδην 25 χιλιομέτρων, σε συγκεκριμένη διαδρομή επί του όρους Καλλίδρομο, που εκτιμάται ότι πρόκειται για την Ανοπαία ατραπό, με αφετηρία το Ελευθεροχώρι, τερματίζοντας στο μνημείο με το άγαλμα του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες.

Η Ανοπαία ατραπός ήταν μονοπάτι, δύσβατο μυστικό πέρασμα που ξεκινούσε από τον Ασωπό ποταμό και κατέληγε σε πολύ μικρή απόσταση από το τρίτο στενό των Θερμοπυλών.
Το 480 π.Χ. στην μάχη των Θερμοπυλών ο προδότης Εφιάλτης, καλός γνώστης της περιοχής, έκανε γνωστή την ύπαρξή της στον Πέρση αυτοκράτορα Ξέρξη, με αποτέλεσμα τα περσικά στρατεύματα μέσω αυτού του μονοπατιού να καταλάβουν τα νώτα των Ελληνικών δυνάμεων. Την επίβλεψη αυτής της μυστικής διάβασης είχαν αναλάβει, για όσο θα διαρκούσε η μάχη, περίπου 1.000 Φωκείς τους οποίους είχε στείλει εκεί ο Λεωνίδας και οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν αφού δεν ανέμεναν επίθεση των Περσών μέσω της Ανοπαίας ατραπού.
LamiaReport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...