Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ευθύμης Λέκκας: «Λίγο περίεργο το φαινόμενο» των συνεχών σεισμών - 3,9 Ρίχτερ το πρωί στην Αμφίκλεια

Νέα σεισμική δόνηση 3,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 08.46 το πρωί στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το οποίο είχε αρχικά εκτιμήσει το μέγεθος σε 4,4 Ρίχτερ.


Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 32 νοτιοανατολικά της Λαμίας.
Προηγήθηκαν χθες το απόγευμα δύο σεισμοί στην ίδια περιοχή, που έγιναν αισθητοί και στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η πρώτη δόνηση, που ήταν επιφανειακή, είχε μέγεθος 4,5 Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε στην περιοχή της Αμφίκλειας, όπου είχε σημειωθεί ο μεγάλος σεισμός το καλοκαίρι. Κατά το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του ΑΠΘ, το ακριβές επίκεντρο εντοπίστηκε 15 χιλιόμετρα ανατολικά της Αμφίκλειας.

Η δόνηση που ακολούθησε, στις 18.01, είχε μέγεθος 4,8 Ρίχτερ. Όπως διευκρινίστηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός δεν σχετιζόταν με το ρήγμα της Αταλάντης.

Ερωτηθείς από το naftemporiki.gr εάν συντρέχει λόγος ανησυχίας, ο δρ. Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε πως, αν και είναι «λίγο περίεργο το φαινόμενο», δεν θεωρεί πως θα υπάρξει πρόβλημα – ωστόσο, όπως επεσήμανε, αναμένονται περισσότερα στοιχεία. Είπε, ακόμη, ότι τα πράγματα δείχνουν να εξελίσσονται ομαλά.

Κάνοντας μία πρώτη εκτίμηση, ο σεισμολόγος Στ. Τάσσος δήλωσε από την πλευρά του στο naftemporiki.gr ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι δύο δονήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας του σεισμού της 7ης Αυγούστου.

Σχετικά με το ενδεχόμενο η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα να είναι προπομπός ενός ισχυρότερου σεισμού, ο κ. Τάσσος διευκρίνισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ακριβή πρόγνωση σεισμών και ότι η συζήτηση θα έπρεπε να επικεντρώνεται στο αν είμαστε έτοιμοι να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες που θα είχε μία τέτοια δόνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...