Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013

Νέες πληγές μετρά η Φθιώτιδα από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις

Περαιτέρω ζημιές σε κτήρια που είχαν πληγεί από τους σεισμούς του Αυγούστου, καθώς και ρωγμές σε άλλα κτήρια, προκάλεσαν οι δύο δονήσεις των 4,5 και 4,8 βαθμών που εκδηλώθηκαν τη Δευτέρα στη Φθιώτιδα.


Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος εκτίμησε ότι οι νέοι σεισμοί συνδέονται με τη δόνηση των 5,3 βαθμών που είχε σημειωθεί στην περιοχή στις 7 Αυγούστου.

«Η δραστηριότητα είναι συνέχεια των προηγούμενων φαινομένων» είπε ο κ. Παπαζάχος, και επισήμανε ότι τα σπίτια που υπέστησαν βλάβες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Ζημιές αναφέρονται το απόγευμα της Δευτέρας στο Ρεγγίνι, την Δρυμαία τους Ξυλικούς.

Στο Ρεγγίνι, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους και τουλάχιστον 20 κάτοικοι ζήτησαν να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καμμένων Βούρλων Ταξιάρχη Φακίρη, ο οποίος βρέθηκε από τις πρώτες στιγμές στο χωριό «υπάρχουν και νέες ζημιές σε σπίτια όπως επίσης και στην εκκλησία στο Ρεγγίνι».

«Οι νέες σεισμικές δονήσεις αποτελειώσαν τα τραυματισμένα σπίτια» αναφέρει ο πρόεδρος της Δρυμαίας Βασίλης Μανδώνης ο οποίος όπως περιγράφει «ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους και βλέπει σπίτια με πολλές ρωγμές. Ρωγμές, πολύ μεγαλύτερες, έχει και η εκκλησία» τονίζει χαρακτηριστικά.

«Πρόκειται για μια ισχυρή σεισμική ακολουθία από την ίδια περιοχή που στις 7 Αυγούστου είχε δώσει σεισμό 5,1 Ρίχτερ» σημειώνει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Μάλιστα ο ίδιος χαρακτηρίζει «ασυνήθιστη» αυτή την ισχυρή σεισμική ακολουθία καθώς όπως διαπιστώνει «το συγκεκριμένο ρήγμα όπως αρχικά είχαμε ως σεισμολόγοι εκτιμήσει έχει αρκετή ενέργεια. Μέχρι σήμερα εκτός από το αρχικό 5,1 στις 7 Αυγούστου έχει δώσει αρκετούς σεισμούς 4,9 Ρίχτερ, 4,8 Ρίχτερ και άλλους μικρότερους πάνω από 4 Ρίχτερ. Περίπου 40 μέρες μετά από 5,1 Ρίχτερ δεν μπορούμε να θεωρήσουμε φυσιολογικό ότι το συγκεκριμένο επίκεντρο στην περιοχή της Αμφίκλειας δίνει σεισμούς 4,8 αρχικά και 4,5… Έχει συσσωρευτεί πολλή ενέργεια στην περιοχή» τονίζει χαρακτηριστικά.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...