Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και ΑΝΕΛ τίμησαν το Γοργοπόταμο με αντιμνημονιακά συνθήματα

Με συνθήματα κατά του μνημονίου και των κυβερνητικών επιλογών από ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με συνοδεία συνθημάτων κατά της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ , συνοδεύτηκε ο εορτασμός για τα 71 χρόνια της ανατίναξης της γέφυρας στο Γοργοπόταμο, το πρωί της Κυριακής.


Παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες και τη συνεχή βροχόπτωση οι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης από την ευρύτερη περιοχή αλλά και από άλλα σημεία της χώρας έδωσαν και φέτος το παρών.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Βασίλης Πριόβολος (καπετάν Ερμής) που παρά τα 95 του χρόνια μένει πιστός στον ετήσιο εορτασμό του Γοργοπόταμου. Ο κ. Πριόβολος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής και στο πως επέδρασαν συνολικότερα. Έκανε ιδιαίτερες αναφορές στον Άρη Βελουχιώτη ασκώντας κριτική στο ΚΚΕ και τις αποφάσεις εκείνης της περιόδου ενώ έκανε ονομαστική αναφορά στους αγωνιστές που πλήρωσαν με την ζωή τους τα αντίποινα των κατακτητών.

Τέλος κάλεσε τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και τα κόμματα του συνταγματικού τόξου να αποβάλλουν από το κοινοβούλιο τη Χρυσή Αυγή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς ήταν παρόντες στη εκδήλωση όπως επίσης παρόντες ήταν βουλευτές όλων των κομμάτων και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και αντιστασιακών οργανώσεων.

Στο διαχρονικό μήνυμα της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου έκανε ιδιαίτερη αναφορά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σαν αποτέλεσμα μιας ενωτικής προσπάθειας.

"Γεφύρωσε τις διαχωριστικές γραμμές, τις αντιθέσεις, τα πάθη και τους φανατισμούς. Αποτελεί δίδαγμα για τις νεότερες γενιές και ένα καλό παράδειγμα για το τι μπορούμε να πετύχουμε με ενότητα, συνεννόηση και συνεργασία" είπε ο κ. Σταϊκούρας στο χαιρετισμό του. "Έχουμε χρέος" υπογράμμισε "να αποδειχθούμε αντάξιοι του μηνύματος του Γοργοποτάμου" ενώ χαρακτήρισε την ανατίναξη της γέφυρας και την εθνική αντίσταση ως "παρακαταθήκη και βαριά κληρονομιά που οφείλουμε" όπως είπε "να την αξιοποιήσουμε παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε".

"Αυτή η ιστορική στιγμή δεν λησμονιέται. Δεν ξαναγράφεται όπως κάποιοι πιστεύουν πως μπορούν να κάνουν" σημείωσε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως "αυτές οι στιγμές κληροδοτούνται στις επόμενες γενιές, μαζί με το μήνυμα της αντίστασης και της αξιοπρέπειας". Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ "μόνο με αντίσταση και αγώνα μπορεί να κερδίζει κανείς την αξιοπρέπεια του και μόνο με ευρύτατη λαϊκή ενότητα μπορεί κανείς να βγει από τις δύσκολες στιγμές".

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας επανέλαβε πως "μας έχει κηρυχθεί οικονομικός πόλεμος. Η χώρα ζει μία μεγάλη ανθρωπιστική κρίση". Ο ίδιος προσδιόρισε ότι "δικό μας χρέος είναι να υπερβούμε τις διαχωριστικές γραμμές, να οικοδομήσουμε μια νέα ενότητα για να σώσουμε το λαό από την πείνα και την καταστροφή…" και συνέχισε με τους γνωστούς στίχους "να σπάσουμε τις άτιμες τις αλυσίδες".

Ακόμη ζήτησε να υπερασπιστεί η ιστορική μνήμη και εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά της Χρυσής Αυγής τονίζοντας ότι "δικό μας χρέος είναι να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία από τους νοσταλγούς του ναζισμού, τους οπαδούς και συνεχιστές του δωσιλογισμού και όσους τους χαϊδεύουν…".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως "ιστορικό χρέος" και ως "παλλαϊκό αίτημα που πρέπει να δικαιωθεί" επαναφέροντας στο προσκήνιο τόσο τις πολεμικές επανορθώσεις όσο και το κατοχικό δάνειο λέγοντας "ήρθε η ώρα να τα διεκδικήσουμε".

Κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό του έδωσε την υπόσχεση "|επιτέλους, να διεκδικήσουμε αυτό το ιστορικό, ηθικό αλλά και υλικό χρέος" σημειώνοντας ότι "δεν φτάνει απλά να τιμούμε. Πρέπει να χτίσουμε από την αρχή τον τόπο μας. Με αξιοπρέπεια και αντίσταση πρέπει να τα κερδίσουμε όλα".

"Σήμερα στην Ελλάδα του μνημονίου, της φτώχειας και της περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας, τώρα που ο ναζισμός σηκώνει ξανά κεφάλι πρέπει να αναλάβουμε τις ιστορικές μας ευθύνες", σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Νότης Μαριάς κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ για να συμπληρώσει πως "εμπνεόμενοι από τα οράματα της ενωμένης εθνικής αντίστασης καλούμαστε να αναλάβουμε τις ιστορικές μας ευθύνες, να πετάξουμε την τρόικα έξω από την πατρίδα μας και να ξαναπάρουμε πίσω την Ελλάδα. Να απαιτήσουμε την εξόφληση του κατοχικού δανείου και την καταβολή των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων".

Στον χαιρετισμό τους ο δήμαρχος Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς ζήτησε περισσότερο σεβασμό και λιγότερες περικοπές στην γενιά του Γοργοπόταμου, "γιατί το οφείλουμε σ' αυτή τη γενιά" όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ ο περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς διαπίστωσε πως "η χώρα μας κλυδωνίζεται από ένα καταιγισμό πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών γεγονότων και είναι ανάγκη πιο πολύ από ποτέ να αναδείξουμε τα μηνύματα του Γοργοπόταμου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...