Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Μπακογιάννης: Στερούνται λογικής οι αυξήσεις στα διόδια

«Οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών των διοδίων της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, που τέθηκαν σε ισχύ από την περασμένη Πέμπτη, στερούνται κάθε λογικής, δεδομένων των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας» αναφέρει ο δήμαρχος Καρπενησίου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, σε δήλωσή του.


«Την ίδια ώρα που ο μέσος πολίτης αγωνίζεται να επιβιώσει, έρχεται στο προσκήνιο, για ακόμη μία φορά, ένα σημαντικό θέμα που γεννά εμπόδια στη μετακίνηση σε έναν από τους πιο βασικούς οδικούς άξονες της Ελλάδας.


Τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των Σταθμών Διοδίων επί της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, ενώ αντίστοιχα έχουν αυξηθεί και οι τιμές των διοδίων που καλούνται να πληρώσουν οι οδηγοί. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εκτόξευση της τιμής της βενζίνης, πλήττει σοβαρά τόσο τον κλάδο της βιομηχανίας και του τουρισμού της Περιφέρειας, όσο και τα νοικοκυριά και τους κατοίκους της περιοχής.

Η απλή τήρηση των συμβάσεων που επιβάλλει αυξήσεις, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, δεν συνιστά λύση. Αντιθέτως οξύνει τα οικονομικά προβλήματα των Ελλήνων και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Το ζήτημα είναι θεσμικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους μας. Απαιτείται ουσιαστικός διάλογος του κεντρικού κράτους με την παραχωρησιούχο εταιρεία και φυσικά με τη συμμετοχή των αρμόδιων οργάνων και φορέων των τοπικών κοινωνιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Διάλογος με ουσία, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα αντισταθμιστικών οφελών και κοινωνικών τιμών για τους ανέργους και τις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής, που κινούνται μεταξύ τοπικών σταθμών και επιβαρύνονται δυσανάλογα.

Έφτασε η ώρα που οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από το κεντρικό κράτος. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Κάθε συμφωνία και σύμβαση οφείλει να τροποποιείται με γνώμονα την οικονομική επιβίωση των πολιτών αλλά και τη διασφάλιση της ανάπτυξης της περιοχής μας» τονίζει ο κ. Μπακογιάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...