Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

«Γίνονται συνεχείς έλεγχοι» διαβεβαιώνουν οι Αρχές μετά τα κρούσματα της νόσου των τρελών αγελάδων στη Φθιώτιδα

Καθησυχαστικές εμφανίζονται οι αρμόδιες Αρχές για τα δύο κρούσματα της νόσου των τρελών αγελάδων που εντοπίστηκαν στη Φθιώτιδα, καθώς - όπως τονίζουν - εδώ και χρόνια στο πλαίσιο της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας εφαρμόζεται στην Ελλάδα Πρόγραμμα Επιτήρησης, Ελέγχου και Εξάλειψης της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών.


Αφού τονίζεται ότι όλες οι ποσότητες κρέατος που διατίθενται στην κατανάλωση προηγουμένως ελέγχονται και ότι η ασθένεια δεν μεταδίδεται από το γάλα, αυτή τη στιγμή το ζητούμενο για τις Αρχές είναι το πώς νόσησαν αυτά τα δύο ζώα.


Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θωμάς Αλεξανδρόπουλος, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και συμπλήρωσε ότι θα ερευνηθεί η ζωοτροφή της μονάδας, καθώς η νόσος της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σχετίζεται, άμεσα, με την κατανάλωση κρεαταλεύρων ή οστεοαλεύρων.

«Το ζήτημα είναι στη ζωοτροφή που χρησιμοποιήθηκε και μπορεί να ήταν ή να μην ήταν σε γνώση της μονάδας. Παράλληλα με τους δικούς μας εντατικούς ελέγχους έχει ενημερωθεί, φυσικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αρμόδιες ολλανδικές Αρχές, για να δούμε μήπως το πρόβλημα υπήρχε στη μονάδα από όπου προήλθαν τα ζώα» σημείωσε ο κ. Αλεξανδρόπουλος.

Η μονάδα στη Φθιώτιδα, η οποία τέθηκε άμεσα σε επιτήρηση, είχε 240 βοοειδή γαλακτοπαραγωγής, εκ των οποίων 89 τα είχε εισάγει από την Ολλανδία. Τα δύο κρούσματα εντοπίστηκαν σε αυτά που είχαν εισαχθεί από την εν λόγω χώρα.

Ο κ. Αλεξανδρόπουλος τόνισε ότι στο πλαίσιο των όσων προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, όλα τα σφάγια βοοειδών πριν οδηγηθούν στην κατανάλωση ελέγχονται και πρόσθεσε ότι η χώρα διαθέτει σε ετήσια βάση δύο εκατ. ευρώ για τους εργαστηριακούς ελέγχους. Σημείωσε, δε, ότι ο έλεγχος των σφαγίων είναι υποχρεωτικός όταν τα ζώα είναι από 72 μηνών και πάνω.

Ερωτηθείς εάν το τελευταίο διάστημα είχε παρουσιαστεί ανάλογο κρούσμα, ανέφερε ότι περίπου προ μηνός είχε εντοπιστεί κρούσμα στη Γερμανία και πέρυσι στην Ολλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...