Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Μάθετε πώς αναβαθμίζεται το Λιμάνι της Στυλίδας


Ακούμε συνεχώς τον τελευταίο καιρό ότι το λιμάνι της Στυλίδας αναβαθμίζεται. Το stilida.com ρώτησε τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Φθιώτιδας κο Ιωάννη Σύρμο, τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί στο Λιμάνι της Στυλίδας.

Ο κος Σύρμος μας ενημέρωσε ότι έχει εγκριθεί το αναπτυξιακό σχέδιο του Λιμανιού της Στυλίδας, γνωστό ως Masterplan,το οποίο περιλαμβάνει τα εξής:

την εκβάθυνση του λιμανιού από 6 περίπου μέτρα που είναι σήμερα στα 8 μέτρα με στόχο την προσέλκυση καραβιών μεγαλύτερης χωρητικότητας(λογικά εντός 2ετίας θα έχει ολοκληρωθεί)

την επέκταση του λιμανιού στο εμπορικό του κομμάτι

την επέκταση των κρηπιδωμάτων(μπλόκια) στο ανατολικό τμήμα του λιμανιού (στην περιοχή του Καλόγηρου) με στόχο την αύξηση των θέσεων αγκυροβολίας των ερασιτεχνικών σκαφών.

Αυτή τη στιγμή είναι ήδη δεσμευμένο στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας το ποσό των 1.400.000 ευρώ που αφορά την εκβάθυνση του λιμανιού.

Η αναβάθμιση του λιμανιού της Στυλίδας, που έχει σαν στόχο την υποδοχή ακόμη περισσότερων καραβιών από όλο τον κόσμο, επίσης περιλαμβάνει την πλήρη εφαρμογή του Κώδικα Ασφαλείας που ισχύει στα ευρωπαϊκά λιμάνια (το λεγόμενο ISPS) ,την περίφραξη του λιμανιού,την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας,την 24ωρη φύλαξη του λιμανιού

Για τα παραπάνω θα πρέπει να σημειώσουμε ότι έχει ήδη εγκριθεί η σχετική χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών μέσω της Γενικής Γραμματείας Λιμένων.

Επίσης το Υπουργείο Οικονομικών έχει εγκρίνει τη χρηματοδότηση διαφόρων έργων σε λιμάνια της Φθιώτιδας και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση της εκταμίευσης και αμέσως μετά της δημοπράτησης τους.

Συγκεκριμένα στο Δήμο Στυλίδας εκτός του ISPS,έχουν εγκριθεί τα σχετικά ποσά για

την αποκατάσταση της καθίζησης των κρηπιδωμάτων στην Ανατολική πλευρά του λιμανιού
την κατασκευή ράμπας ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών(γλίστρα)
τον καθαρισμό του λιμανιού
την επέκταση στο υπόστεγο αποθήκευσης εμπορευμάτων
την επέκταση του ηλεκτροφωτισμού στο δυτικό σημείο του λιμένα

Ο κος Σύρμος μας ενημέρωσε πως σήμερα 15 Οκτωβρίου του έγινε πρόταση από το Δήμο Στυλίδας ώστε μέρος των έργων που έχουν να κάνουν με το λιμάνι της Στυλίδας να χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα JESSICA .

Σχετικά με τα αλιευτικά καταφύγια που βρίσκονται στο Δήμο Στυλίδας θα πρέπει σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή στο Αχλάδι και στην Αγ.Μαρίνα φορέα διαχείρισής τους είναι το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας, ενώ στις Ράχες,τη Γλύφα και την Πελασγία θα πρέπει να νομιμοποιηθούν και να δοθούν σε φορείς διαχείρισης προκειμένου να συντηρούνται μέσω των ανταποδοτικών τελών.

Ο κος Σύρμος επίσης μας ενημέρωσε για την εισήγησή του στο Δήμο Στυλίδας περί δημιουργίας υδατοδρομίου στη Στυλίδα.Για το θέμα αυτό αναμένεται η σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει στις 23 Οκτώβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...