Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Έκλεψαν ραδιενεργό συσκευή από το Λιανοκλάδι

Επικίνδυνη αν αποσυναρμολογηθεί, διαλυθεί ή καταλήξει για επεξεργασία μετάλλων


Επείγουσα προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο έκθεσης ατόμων σε ακτινοβολία και ραδιορρύπανση του περιβάλλοντος εξέδωσε σήμερα, Πέμπτη, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ). Τον κόκκινο συναγερμό άναψε η καταγγελία κλοπής συσκευής με δύο ραδιενεργές πηγές από εργοτάξιο εταιρείας που ασχολείται με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ε65 στην περιοχή Λιανοκλάδι Λαμίας.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, κίνδυνος υπάρχει μόνο σε περίπτωση διάλυσης ή αποσυναρμολόγησης της συσκευής, καθώς και εάν αυτή καταλήξει σε εγκατάσταση ανακύκλωσης ή επεξεργασίας μετάλλων.

Η συγκεκριμένη συσκευή, που φέρει το σήμα της ραδιενέργειας, χρησιμοποιείται για μετρήσεις εδαφικής σύστασης - μετράει την πυκνότητα των επιχωμάτων - και περιέχει μία ραδιενεργό πηγή αμερικίου 40 mCi, και μία ραδιενεργό πηγή καισίου, ενεργότητας 10 mCi. Η συσκευή, η οποία θα μπορούσε να χωρέσει σε μια βαλίτσα ρούχων, εκλάπη το διάστημα 4-10 Οκτωβρίου από έναν οικίσκο Isobox που βρίσκεται εντός του εργοταξίου. Η αξία της υπολογίζεται σε 10.000 - 12.000 ευρώ.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας συστήνει σε όποιον έχει στην κατοχή του ή εντοπίσει την συσκευή να μην επιχειρήσει να την ανοίξει, ούτε να τη διαθέσει προς ανακύκλωση, αλλά να επικοινωνήσει άμεσα με την ΕΛ.ΑΣ. στο τηλέφωνο 22310 56860 ή στην ΕΕΑΕ στα 210 6506714, 210 6506803 και 210 6506700. Τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει το Τμήμα Ασφάλειας Λαμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...