Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Φθιώτιδα: 110 δονήσεις σε 24 ώρες

Ακατάλληλα για να κατοικηθούν κρίθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεκάδες σπίτια στη Φθιώτιδα μετά το χτύπημα του εγκέλαδου.

Περίπου 40 οικίες είχαν χαρακτηριστεί μέχρι χθες το απόγευμα «επικίνδυνες», ενώ συνολικά 300 έφεραν ρωγμές μικρότερης σημασίας.

Οι μισές εξ αυτών αντιμετωπίζουν επίσης πρόβλημα κατεστραμμένων οικοσυσκευών. «Από τα 50 κτίρια που κλήθηκαν να εξετάσουν συνεργεία της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, τα 37 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα», δήλωσε στο «Εθνος» ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Εργων Στράτος Σιμόπουλος. «Παράλληλα ελέγχθηκαν σχολεία, τα δημαρχεία Αμφίκλειας και Δρυμαίας και μία μονή, χωρίς να εντοπιστεί πρόβλημα. Το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους τοπικούς φορείς ώστε να συντονίσουν τις δράσεις τους», πρόσθεσε. Τα κλιμάκια που διενεργούν από προχθές αυτοψίες στην περιοχή σημειώνουν ότι η καταγραφή αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα και επισημαίνουν πως όσο συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα, η εικόνα μεταβάλλεται.

Οι μεγαλύτερες ζημιές φαίνεται πως εντοπίζονται στο χωριό Ρεγγίνι -με περίπου 80 σπίτια λαβωμένα από τον σεισμό-, στη Μενδενίτσα, στο Καλλίδρομο, στο Μόδι, στο Τιθρώνιο, στη Δρυμαία Αμφίκλειας και την Τιθορέα, όπου σε παλαιά οικία η οποία κατέρρευσε διέμενε οικογένεια αλλοδαπών. Η δόνηση των 5,1 Ρίχτερ άφησε τα σημάδια της σε ναούς, σπίτια και καταστήματα, ενώ συνεργεία της περιφέρειας απομάκρυναν το απόγευμα από το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο βράχους που είχαν κατολισθήσει. Μικρές ζημιές φαίνεται να αντιμετωπίζουν γέφυρες της περιοχής. Πληγές μετρούν, επίσης, ο ναός της Παναγίας στο Ρεγγίνι και η Μονή Δαδίου, με αποτέλεσμα οι παρακλήσεις να τελούνται στις πλατείες.

Αίτημα της τοπικής κοινωνίας είναι να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές και η ζωή στην περιοχή να ανακτήσει τους φυσιολογικούς ρυθμούς της. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα τον κ. Θωμά Στάικο, αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, υπεύθυνο για θέματα της Φθιώτιδας, θα έχουν αποσταλεί στο υπουργείο τα αποτελέσματα της καταγραφής, ώστε να κατατεθούν οι αιτήσεις για αποζημιώσεις μέσω των δήμων. Το επίδομα αποζημίωσης για οικοσυσκευές αναμένεται να διαμορφωθεί στα περίπου 300 ευρώ. Οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης επισημαίνουν πως το υπουργείο θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην αποκατάσταση, για να μην υπάρξουν εικόνες με πληγέντες σε σκηνές και κοντέινερ.

Τα περισσότερα σπίτια που έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα, όπως εξηγεί στο «Έθνος» ο κ. Νικήτας Παπαδόπουλος, διευθυντής του ΟΑΣΠ, ήταν παλιά και κακοδιατηρημένα, ενώ ορισμένα ήδη δεν κατοικούνταν. Κάποια παραμένουν κλειστά ως εξοχικά.

Παρ' όλα αυτά, όπως εξηγεί ο κ. Στάικος, τα υλικά που κατέρρευσαν θα πρέπει να συλλεχθούν άμεσα και από τα ακατοίκητα σπίτια, καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι πρώτες βροχοπτώσεις θα φέρουν την τοπική κοινωνία αντιμέτωπη με νέα προβλήματα. Ο ίδιος επισημαίνει πως ο σεισμός έφερε στο προσκήνιο το σοβαρό κενό που προκαλεί η για οικονομικούς λόγους μεταφορά από τη Λαμία στη Θεσσαλονίκη της Μεραρχίας Υποστηρίξεως, μίας μάχιμης δύναμης που βοηθά σημαντικά σε ανάλογες καταστάσεις.

110 δονήσεις σε 24 ώρες!

Με 110 δονήσεις σε διάστημα σχεδόν 24 ωρών από τα 5,1 Ρίχτερ που αναστάτωσαν την Κεντρική Ελλάδα συνεχίστηκε η μετασεισμική ακολουθία στη Φθιώτιδα. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το φαινόμενο φαίνεται να εξελίσσεται φυσιολογικά και με φθίνουσα πορεία, ενώ με την παρέλευση του 48ωρου θα είναι πλέον βέβαιοι ότι ο προχθεσινός σεισμός ήταν το κύριο γεγονός.

«Οι σεισμοί συνεχίζονται μειούμενοι παρότι εμμένουν», δήλωσε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Κώστας Μακρόπουλος. «Οι περισσότεροι έχουν μέγεθος 2-3 Ρίχτερ και πλέον είναι λιγότεροι σε αριθμό εκείνοι των 3-3,5 Ρίχτερ».

Ομαλή εξέλιξη

Από την πλευρά του ο Δρ Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, επεσήμανε: «Εχουμε προς το παρόν μια ομαλή εξέλιξη του φαινομένου, με παρά πολλούς μετασεισμούς. Από το απόγευμα της Τρίτης μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης κατεγράφησαν 145 δονήσεις με μεγέθη από 2 έως 4 Ρίχτερ».

Ο ίδιος μετέβη χθες στην περιοχή με την ιδιότητά του ως μέλους του ΔΣ του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και χαρακτήρισε την κατάσταση «διαχειρίσιμη». Οπως είπε, οι περισσότερες καταστροφές εντοπίζονται στα χωριά που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο και σε παλαιά σπίτια, με εξαίρεση το Ρεγγίνι, όπου ζημιές υπέστησαν και νεότερα κτίσματα.



Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...