Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Φεστιβάλ Πολιτισμού «ΥΠΑΤΗ 2013» 14 - 23 Αυγούστου

Ο Εκπολιτιστικός - Επιμορφωτικός Σύλλογος Υπαταίων «ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ» οργανώνει το Φεστιβάλ Πολιτισμού «ΥΠΑΤΗ 2013», το οποίο θα διεξαχθεί στην Υπάτη από 14 - 23 Αυγούστου 2013 και θα περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων διαφορετικών πολιτισμών και μουσικών ακουσμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 14/8 στην Κεντρική Πλατεία Υπάτης , ώρα 21:00μμ, θα πραγματοποιηθεί το Ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών με τίτλο «Σεργιάνι στην Παράδοση», από όλα τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου «Αινιάνες».

Την Πέμπτη 15/8, ώρα 19:00μμ,  στην αίθουσα του Ιδρύματος Σπύρου κ Ελένης Ρούσκα θα λειτουργεί   Έκθεση Κινεζικών Νομισμάτων - Βιβλίων, από την πλούσια συλλογή του Υπαταίου συλλέκτη, δωρητή και ιστορικού ερευνητή κ. Κων/νου Κοτσίλη,  η οποία θα παραμείνει  ανοικτή μέχρι και τις 21 Αυγούστου.

Την ίδια ημέρα στην Πλατεία Ηρώων Υπάτης , ώρα 21:00μμ, θα πραγματοποιηθεί Ομιλία - Παρουσίαση με θέμα «Κίνα - ιστορία και πολιτισμός - και η σχέση της με τον Ελληνικό Κόσμο», από τον Καθηγητή Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επισκέπτη Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, κ. Μιχαήλ Κορδώση.

Την Παρασκευή 16/8, ώρα 11:00πμ, στην αίθουσα προβολών του Κακογιάννειου Αστεροσχολείου Υπάτης , η Τασούλα Ξηρομερίτη του γνωστού μας Κουκλουθεάτρου Λαμίας θα παρουσιάσει μια διαφορετική παράσταση …. για μικρά και … μεγάλα παιδιά με θέμα «Διαβάζοντας Κινεζικά Παραμύθια», σε μια προσπάθεια γνωριμίας με την κινεζική κουλτούρα και σκέψη μέσα από τη λαϊκή παράδοση της Κίνας.

Το βράδυ  της ίδιας ημέρας 16/8 στην Κεντρική Πλατεία Υπάτης , ώρα 21:00, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση πολιτισμών μεταξύ Ελλάδας - Κίνας, καθώς χορευτικό τμήμα του Συλλόγου «Αινιάνες», τα Συγκροτήματα Τέχνης Φοιτητών των Πανεπιστημίων της Κίνας και η Ακαδημία Χορού του Πεκίνου θα παρουσιάσουν πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, σε μια γνωριμία μέσω της πολιτιστικής  παράδοσης των δύο λαών. Ξεχωριστοί χοροί των διαφορετικών περιοχών αλλά και των εθνικοτήτων που απαρτίζουν αυτή την τόσο όμορφη και μακρινή χώρα, ονομαστές  παραστάσεις λαϊκής όπερας, χορός του πιθήκου, λεμβοδρομίες των δράκων και ακόμα περισσότερα θα γοητεύσουν και θα παρασύρουν τους θεατές σ΄ένα ταξίδι στη χώρα

Το Φεστιβάλ Πολιτισμού «ΥΠΑΤΗ 2013», συνεχίζεται με τις γιορτές της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου . Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη 20 Αυγούστου στο Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης και ώρα 21:00, θα πραγματοποιηθούν «ΑστροπερΥΠΑΤΗματα» παρατηρώντας το Φεγγάρι με τηλεσκόπιο και σχετική παρουσίαση για τον ουρανό της Πανσελήνου.

Την Τετάρτη 21 Αυγούστου, ώρα 21:30, θα πραγματοποιηθεί «Λυρική Βραδυά στην Αυγουστιάτικη Πανσέληνο» με καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής  όπως η Κάτια Πάσχου (υψίφωνος), Ιωάννης Χριστόπουλος (τενόρος), Λυδία Αγγελοπούλου (μέτζο σοπράνο), Πέτρος Σαλάτας (βαρύτονος),σε έκτακτη ο Σταμάτης  Μπερής (τενόρος) και ο Δημήτρης Γιάκας στο πιάνο, οι οποίοι στον αύλειο χώρο Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδας στην Υπάτη, θα ερμηνεύσουν ερμηνεύσουν άριες από γνωστές όπερες, οπερέττες, μιούζικαλς, σε μια μουσική περιπλάνηση, στη Νύχτα, στο Φεγγάρι, στο Όνειρο, στον Έρωτα και στον  Στοχασμό…
 Το Φεστιβάλ «ΥΠΑΤΗ 2013» ολοκληρώνεται την Παρασκευή 23/8 , ώρα 16:00μμ. με μία εναλλακτική αθλητική δραστηριότητα σε μια γνωριμία με το σπορ της αναρρίχησης.  Μικροί και μεγάλοι, αρχάριοι και έμπειροι θα έχουν την ευκαιρία να αναρριχηθούν στο αναρριχητικό πεδίο Υπάτης «Λευκός Κρίνος» που  βρίσκεται στη θέση «Ξηριάς».
Το Αυγουστιάτικο Φεστιβάλ Πολιτισμού «ΥΠΑΤΗ» μετρά 37 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο πολιτιστικό γίγνεσθαι όχι μόνο της Υπάτης αλλά και της Φθιώτιδας κατ’ επέκταση. Αποτελεί ένα μοναδικό Φεστιβάλ -  Θεσμό, αποτέλεσμα των πολύχρονων προσπαθειών του Συλλόγου «ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ», να κρατήσει ζωντανή την παράδοση, τον πολιτισμό και προσπαθώντας να διατηρήσει τον πήχη της ποιότητας των πολιτιστικών δρώμενων της περιοχής ψηλά, παρά τις αντίξοες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, σε πείσμα των εποχών που προστάζουν άλλες μορφές διασκέδασης και επιμόρφωσης. Ο Σύλλογος «ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ» αποδεικνύει πως μέσω του πραγματικού εθελοντισμού, της δημιουργικότητας και της αγάπης για τον τόπο μας μπορούμε συλλογικά να καταφέρουμε να φτάσουμε πολύ πιο μακριά … ακόμα πιο ψηλά.
Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται  με την υποστήριξη και τη συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος  και του Δήμου Λαμιέων καθώς  και της Λαϊκής Δημοκρατίας της  Κίνας στην Ελλάδα, της 24ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εταιρείας Φίλων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής , του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας , της Αναρριχητικής Κοινότητας Λαμίας και του Nature In Action, καθώς και των δεκάδων χορηγών αλλά και εθελοντών μελών του Συλλόγου «ΟI AINIANEΣ» τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη βοήθειά τους.

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...