Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Πάνω από 60 «κόκκινα» σπίτια από το σεισμό στη Φθιώτιδα

Περισσότερα από 60 σπίτια χαρακτήρισαν «κόκκινα» τα συνεργεία των μηχανικών της υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων που έκαναν χθες τις πρώτες αυτοψίες.

Χθες, οι μηχανικοί έκαναν αυτοψίες στη Δρυμαία και στο Ρεγγίνι των Καμένων Βούρλων. «Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία το 68% των οικοδομών που έχουν ελεγχθεί από τους μηχανικούς την πρώτη μέρα έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» δηλαδή υποδεικνύεται στους ιδιοκτήτες τους ότι δεν θα πρέπει να μείνουν στα κτίσματα αυτά καθώς κρίνονται επικίνδυνα» δήλωσε πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Απόστολος Καραναστάσης. Από τα 50 σπίτια στο Ρεγγίνι στα οποία κλήθηκαν να κάνουν ελέγχους, τα 42, μεταξύ των οποίων και πολλές νέες οικοδομές, χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» αφού είχαν πολύ σημαντικές βλάβες.

Τα συνεργεία των μηχανικών συνεχίζουν από το πρωί τους ελέγχους, οι οποίοι έλεγχοι έχουν πλέον επεκταθεί έτσι ώστε να προσδιοριστεί με σαφήνεια η κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, περισσότερα από 12 με 15 χωριά έχουν υποστεί ζημιές. Οι μηχανικοί ωστόσο, αναμένεται να έχουν σαφή άποψη μετά το τέλος της αυτοψίας σε όλα τα κτίσματα των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει ζημιές.

Η έκθεση των μηχανικών θα παραδοθεί στα αρμόδια υπουργεία ώστε να κινηθεί η διαδικασία έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην οποία θα προσδιορίζονται οι σεισμόπληκτες περιοχές όπως επίσης και τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους.

Τα αιτήματα που δέχονται οι μηχανικοί από την Αθήνα είναι πάρα πολλά και ήδη ζήτησαν ενίσχυση από μηχανικούς του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς για να συγκροτήσουν περισσότερα συνεργεία ελέγχου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος στη Λαμία, «18 μηχανικοί έχουν τεθεί στη διάθεση της υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων έτσι ώστε να ολοκληρώσουν γρήγορα τις πρώτες αυτοψίες και να υπάρξει μια συνολική εικόνα για ολόκληρη την περιοχή».
Για δεύτερη νύχτα δεκάδες οικογένειες στα χωριά που χτύπησε ο Εγκέλαδος παρέμειναν στο ύπαιθρο. Μεγάλες αυλές σπιτιών, προαύλια σχολείων και εκκλησιών αλλά και πλατείες γέμισαν με κρεβάτια. Στα χωριά Δρυμαία και Ρεγγίνι που έχουν πάθει τις μεγαλύτερες καταστροφές, με παρεμβάσεις των δήμων και της περιφέρειας, αποκαταστάθηκαν οι βασικές τους λειτουργίες στο οδικό δίκτυο, τις τηλεπικοινωνίες και στο δίκτυο ύδρευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...