Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

ΓΣΕΕ: Το δίλημμα για την ΛΑΡΚΟ δεν μπορεί να είναι ξεπούλημα ή λουκέτο

Η ΓΣΕΕ εκφράζει την αμέριστη υποστήριξή της στο δίκαιο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, της μεγαλύτερης μεταλλευτικής – μεταλλουργικής εταιρείας της Ευρώπης.
Η Κυβέρνηση προκλητικά προσηλωμένη στις μνημονιακές επιταγές, βιάζεται άρον-άρον να ξεφορτωθεί τη ΛΑΡΚΟ, μια επιχείρηση με μεταλλευτικούς πόρους τρέχουσας αξίας άνω των 16 δις δολαρίων, που δεν επιβαρύνει ούτε 1€ τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ αντιθέτως το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει στη βιομηχανία 68.000.000 ευρώ από επιστροφές Φ.Π.Α.

Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ είναι τεράστιες και εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση για λήψη των απαιτούμενων αποφάσεων (αναδιάρθρωση τιμολογίων ΔΕΗ στο μέσο όρο της Ε.Ε, επιστροφή του οφειλόμενου Φ.Π.Α ύψους 68εκ. ευρώ, ανανέωση αδειών παραχώρησης και λειτουργίας), μπορεί η βιομηχανία να είναι βιώσιμη και μπορεί να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο, μπορούν να διασωθούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων και μπορεί η χώρα ν’ αντλήσει σημαντικά έσοδα (πάνω από 20 δις) από την εκμετάλλευση του πιστοποιημένου ορυκτού της πλούτου.

Τα διλήμματα που τίθενται υπό τη μορφή «λύσεων βιωσιμότητας» από την Κυβέρνηση, ως θέσεις της Ε.Ε, δείχνουν «πρεμούρα» ξεπουλήματος και παντελή έλλειψη σχεδίου μεταλλευτικής πολιτικής και εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Καλούμε την Κυβέρνηση ν’ ανακαλέσει άμεσα κάθε σχεδιασμό «ξεφορτώματος» της ΛΑΡΚΟ και ν’ αποδείξει ότι πέραν του «σχεδίου» εκμετάλλευσης του «πλούτου» εργαζομένων, χαμηλοσυνταξιούχων, άνεργων, υπάρχουν πραγματικά σχέδια αξιοποίησης (όχι ξεπουλήματος) των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...