Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Πανικός από δύο νέους σεισμούς μεγέθους 4,9 και 4,6 Ρίχτερ στη Φθιώτιδα

Εικόνα από τις ζημιές στην περιοχή της Αμφίκλειας από τον προχθεσινό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ.
Δύο νέες σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν σήμερα στην περιοχή της Αμφίκλειας, όπου την Τετάρτη έγινε σεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Συγκεκρμένα, σήμερα, στις 14.50, σημειώθηκε δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών, με επίκεντρο την Ελάτεια της Φθιώτιδας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός προερχόταν από απόσταση 123 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας, 28 χλμ δυτικά της Αταλάντης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Η περιοχή της Ελάτειας βρίσκεται κοντά στην Αμφίκλεια, επίκεντρο του προχθεσινού σεισμού μεγέθους 5,1 βαθμών και είχαν ακολουθήσει εκατοντάδες μετασεισμοί.

Ακολούθησε, στις 16.10, νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το επίκεντρο του σεισμού να εντοπίζεται οκτώ χλμ βορειοανατολικά της Αμφίκλειας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, στο Ρεγγίνι, τη Δρυμαία, την περιοχή της Αμφίκλειας, αλλά και άλλα χωριά της περιοχής, επικράτησε πανικός, ενώ οι ίδιοι αναφέρουν ότι προκλήθηκαν επιπλέον ζημιές, από αυτές που είχαν βεβαιώσει λίγες ώρες νωρίτερα οι μηχανικοί της υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων.

Στην κεντρική πλατεία, στο Ρεγγίνι, κατέρρευσε προσθήκη σε κατοικία μαζί με ένα μπαλκόνι.

Οι νέες δονήσεις προκαλούν προβληματισμό για την εξέλιξη του φαινομένου, αν και οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί στην επικοινωνία που έχουν με τις Αρχές. Μάλιστα αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη σύσκεψη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για να εκτιμηθεί η κατάσταση.

«Τα δεδομένα πλέον αλλάζουν. Εκείνα τα οποία γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τις ζημιές στα σπίτια, ίσως και να μην έχουν σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί» δηλώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΤΕΕ Στερεάς Ελλάδας, Αποστόλης Καραναστάσης, καθώς όπως σημειώνει «μετά τις δύο σεισμικές δονήσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα η κατάσταση των κατασκευών» και μάλιστα ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι μηχανικοί του ΤΕΕ και των αρμόδιων υπηρεσιών να προχωρήσουν ακόμη και σε νέες αυτοψίες.

Επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στη σεισμόπληκτη περιοχή

Στη σεισμόπληκτη περιοχή της περιφέρειας της Λαμίας μεταβαίνει ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όπου στις 7 το απόγευμα στο δημαρχείο των Καμένων Βούρλων θα έχει σύσκεψη με αντιπροσωπεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και αυτοδιοικητικούς φορείς.

Ο υπουργός θα ενημερωθεί για τα προβλήματα, που προκύπτουν από τη σεισμική ακολουθία στην περιοχή και για τον απολογισμό των ζημιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...