Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

«Κόκκινα» σχεδόν τα μισά σπίτια που ελέγχθηκαν στη Φθιώτιδα

Τα περισσότερα κτίσματα στα οποία έγινε έλεγχος έχουν χαρακτηριστεί, σε πρώτη φάση, ακατοίκητα


Πάνω από 850 οικοδομές έχουν ελέγξει τα συνεργεία των μηχανικών στα χωριά της Φθιώτιδας που έχουν πληγεί από τον σεισμό και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι δήμοι, το 45% των κτισμάτων στα οποία έγινε έλεγχος έχουν σοβαρά προβλήματα, ενώ τα περισσότερα έχουν χαρακτηριστεί σε πρώτη φάση ακατοίκητα.

Σήμερα, Δευτέρα, ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των ελέγχων στις κατοικίες και τα κτίσματα, με τους αρμόδιους μηχανικούς να έχουν επισκεφθεί το σύνολο των περιοχών που έχουν πληγεί, να έχουν σχηματίσει σαφέστατη άποψη σε σχέση με τις ζημιές, ενώ οι έλεγχοι αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή της Αμφίκλειας έχουν μεταφερθεί αρκετές υπηρεσιακές δομές από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα που κάνουν τους ελέγχους στα σπίτια. Στην Αμφίκλεια έχουν δημιουργήσει ένα συντονιστικό κέντρο όπου συγκεντρώνουν τα στοιχεία από όλες τις σεισμόπληκτες περιοχές και από αύριο ξεκινά ένας δεύτερος γύρος ελέγχων ακόμη και σε οικοδομές οι οποίες είχαν ελεγχθεί, για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα κτίσματα.

«Περιμένουμε και εμείς τα τελικά συμπεράσματα από την πλευρά των εμπλεκόμενων υπηρεσιών οι οποίες τα συγκεντρώνουν και τα κωδικοποιούν» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς, Αποστόλης Καραναστάσης, ο οποίος πολύ πρόσφατα είχε προβλέψει ότι περισσότερα από 350 σπίτια σε πρώτη φάση θα παραμείνουν ακατοίκητα.

Την ίδια στιγμή ορισμένα από τα χωριά που επλήγησαν, όπως για παράδειγμα το Ρεγγίνι και η Δρυμαία, αντιμετωπίζουν και οξυμμένα προβλήματα σε ό,τι αφορά τις υποδομές, είτε με τον νερό και τις πηγές ύδρευσης είτε με τις υπόλοιπες υποδομές τους.

Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα υποβλήθηκε σχετικό αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για έκτακτη χρηματοδότηση στα δύο αυτά χωριά για να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες.

Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψε τη σχετική απόφαση για τη χρηματοδότηση των δύο πληγέντων χωριών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος είχε συναντηθεί με τους δημάρχους στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Έτσι χρηματοδοτείται με 50.000 ευρώ ο Δήμος Μώλου -Αγίου Κων/νου για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες στο χωριό Ρεγγίνι και με 30.000 ευρώ ο Δήμος Αμφίκλειας - Ελάτειας για τις έκτακτες ανάγκες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στη Δρυμαία.

Τέλος, σήμερα μεταφέρθηκαν στο χωριό Ρεγγίνι 20 σκηνές για να λυθούν με αυτό τον τρόπο οι στεγαστικές ανάγκες ορισμένων οικογενειών, ενώ σχετικά ήρεμη ημέρα πέρασαν οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων χωριών καθώς έχουν αραιώσει οι σεισμικές δονήσεις, οι οποίες πλέον έχουν έναν τοπικό χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...