Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Αμφίκλεια και Ρεγγίνι οι σημαντικότερες ζημιές

Στα χωριά της Αμφίκλειας αλλά και στο Ρεγγίνι των Καμένων Βούρλων, έχουν προκληθεί οι σημαντικότερες ζημιές


Συνεχίζουν να μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος οι κάτοικοι αρκετών χωριών της Φθιώτιδας. Μέχρι αργά το απόγευμα η γη συνέχιζε να τρέμει συνεχώς στα χωριά της Αμφίκλειας αλλά και στο Ρεγγίνι των Καμένων Βούρλων, όπου έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές.

Παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των ειδικών για τη μετασεισμική ακολουθία, αλλά και των μηχανικών για την κατάσταση των οικοδομών, οι κάτοικοι των χωριών παραμένουν στις πλατείες, ορισμένοι από αυτούς προετοιμάζονται να περάσουν τη νύχτα τους είτε σε δημοτικά σχολεία που έχουν ανοίξει είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Σε περισσότερα από 300 σπίτια έχουν δηλωθεί ζημιές, αλλού ελαφρές και σε άλλα ιδιαίτερα σημαντικές. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δύο σπίτια που ήταν ακατοίκητα έχουν καταρρεύσει στο χωριό Δρυμαία της Αμφίκλειας και άλλο ένα έχει υποστεί σημαντικές ζημιές στην Κάτω Τιθορέα.

Μάλιστα, στο τελευταίο την ώρα του σεισμού έμενε μέσα μια οικογένεια αλλοδαπών με ένα μικρό παιδάκι. Σύμφωνα με τους γείτονές, λίγο μετά το σεισμό βγήκαν μέσα από τα ερείπια μόνοι τους, μάζεψαν τα πράγματα τους και εξαφανίστηκαν. Παρά το γεγονός ότι τα σωστικά συνεργεία τους αναζητούσαν μέχρι αργά το απόγευμα δεν μπόρεσαν να τους εντοπίσουν.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι δήμοι της περιοχής, περίπου 150 σπίτια έχουν μέχρι στιγμής δηλωθεί ότι έχουν υποστεί ζημιές στον δήμο Μώλου - Αγίου Κων/νου και μάλιστα τα 80 από αυτά είναι στο χωριό Ρεγγίνι.

Στα χωριά της Αμφίκλειας έχουν προκληθεί ζημιές σε πάνω από 150 σπίτια, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, καθώς ένα μεγάλο μέρος από τους κατοίκους δεν βρίσκεται στην περιοχή και έτσι θα καθυστερήσει να αποτυπωθεί η συνολική εικόνα της κατάστασης. Οι μηχανικοί του δήμου που έκαναν την πρώτη αυτοψία δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση των οικοδομών και σημειώνουν πως «δεν υπάρχουν περιπτώσεις που θα πρέπει να λάβουμε έκτακτα μέτρα για να εκκενωθεί κάποια κατοικία».

Την ίδια στιγμή μηχανήματα των δήμων προσπαθούν να απομακρύνουν σημάδια που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος σε διάφορους δρόμους όπου σημειώθηκε πτώση βράχων.

Ηδη στις περιοχές όπου έχουν χτυπηθεί έντονα από τον Εγκέλαδου βρέθηκαν από πολύ νωρίς ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σταϊκος, συνεργεία της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας αλλά και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και των κέντρων υγείας, χωρίς όμως να χρειαστούν να παρέμβουν.

Αργά το απόγευμα στην περιοχή βρέθηκε κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), που έφθασε από την Αθήνα για να εκτιμήσει την κατάσταση και αύριο αναμένεται νέο κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αποκατάστασης. Ακόμη στην περιοχή βρέθηκε πολυμελές κλιμάκιο μηχανικών του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς, οι οποίοι προχώρησαν ακόμη και σε αυτοψίες όπου χρειάστηκε για να δώσουν τις πρώτες συμβουλές στους κατοίκους των περιοχών, οι οποίοι ανησυχούν ιδιαίτερα, αλλά και να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους μηχανικούς των δήμων στις αυτοψίες.

Εξάλλου καθησυχαστικές είναι και οι πρώτες διαβεβαιώσεις εξειδικευμένων επιστημόνων για μεγάλα βράχια που βρίσκονται ακριβώς πάνω από το χωριό Τιθορέα, τμήμα των οποίων στο παρελθόν είχαν αποκοπεί και είχαν «προσγειωθεί» μέσα σε δύο σπίτια τα οποία και είχαν καταστρέψει. Μάλιστα, οι επιστήμονες τονίζουν πως «αν όπως λένε οι ειδικοί πάμε σε μια ύφεση του φαινομένου, δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τα βράχια». Σύμφωνα με τους κατοίκους όμως της περιοχής, έχουν αποκοπεί βράχοι ψηλά στο βουνό και την πορεία τους προς το χωριό έχουν σταματήσει τα δέντρα που έχουν φυτευτεί σε μια μεγάλη έκταση.

Ωστόσο, αναμένεται να γίνει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης όταν οι επιστήμονες μπορέσουν να ανέβουν στο σημείο για να δουν από πολύ κοντά την κατάσταση.

Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικοί για την εξέλιξη των σεισμικού φαινομένου. Ωστόσο, ένας έντονος μετασεισμός 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έγινε λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα, ανατροφοδότησε τον πανικό μεταξύ των κατοίκων της περιοχής.

Τέλος, οι συσκέψεις για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν διαδέχονται η μία την άλλη, έτσι ώστε να εντοπιστούν θέματα τα οποία έχουν το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και έχουν σχέση ιδιαίτερα με τους κατοίκους εκείνους οι οποίοι δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να πάνε στα σπίτια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...